24 Eylül 2014 Çarşamba

Sütlü Çorba

MALZEMELER:

200 gram kıyma
3 çorba kaşığı un
1 kase haşlanmış nohut
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:

Kıymaya karabiber ve tuzu ekleyin. Küçük küçük köfteler elde edin.


Diğer yandan margarin ve unu kavurun. Üzerine sütü, suyu, nohutu ve köfteleri ilave ederek kaynatın.


Üzerine kızgın yağda nane kızdırıp sos yapabilirsiniz.


Daha sonra servis yapın.

Şehriyeli Sütlüce Çorbası

MALZEMELER:

1 su bardağı arpa şehriye
8 su bardağı tavuk suyu
1 fincan zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet havuç
2 diş sarımsak
1 adet yumurta sarısı
1 adet limon
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz

YAPILIŞI:

Zeytinyağını bir tencereye koyup kızdırın. Üzerine rendelenmiş soğan ve rendelenmiş havuç ekleyin. Sarımsakları küçük küçük doğarayıp tencereye ekleyin. Tahta kaşıkla malzemeleri karıştırırak 2 dakika kadar kavurun. En son şehriyeyi üzerine ekleyin. Bir müddet daha kavurun.


Sıcak olarak beklettiğiniz tavuk suyunu tencereye ekleyin. Karabiber ve tuzunu ayarlayıp ilave edin. Ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın.


Diğer yandan yumurta sarısı, un ve limonu bir kapta güzelce çırpın. Yoğurdu ilave ederek tekrar çırpın.


Kaynamaya başlayan çorbaya yavaş yavaş bu karışımı dökün. Tekrar iyice karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Ocaktan alıp üzerine tız, kırmızı pul biber, dilerseniz nane ve fesleğen ekleyip son kez karıştırın. Servis yapın.

Pırasa Çorbası

MALZEMELER:

500 gram pırasa
1 adet patates
2 adet havuç
1 adet soğan
2 çorba kaşığı kırmızı mercimek
5 su bardağı su
3 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:

Pırasaların dış yapraklarını ayırıp yıkayın. 3 santim genişliğinde doğrayın.


Kırmızı mercimeği ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün.


Pırasaları bir tencereye alın. Havuç, patates ve soğanları temizledikten sonra iri iri rendeleyin.


Sebzeleri bir tencereye alın. 5 bardak suyu ilave edip yumuşayana kadar haşlayın.

Ateşten alıp blendır yardımıyla ezin. 3 su bardağı et suyunu ekleyerek kısık ateşte pişirin.


Un, süt, karabiber ve tuzu karıştırıp sonrasında yumurtayı da ekleyip çırpın. Çorbaya karışımı ekleyerek bir taşım kaynatın.


Dilerseniz tereyağını eritip üzerine gezdirin. Servis yapın.

Peynirli Soğan Çorbası

MALZEMELER:

Yarım su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri

5 adet soğan

5 dilim ekmek

4 çorba kaşığı un

4 çorba kaşığı krema

2 çorba kaşığı margarin

6 su bardağı su

Yenibahar

Tuz

YAPILIŞI:

Soğanları soyup kıyın. Tencerede erittiğiniz margarinde soğanı pembeleştirin. Daha sonra yenibahar, un ve tuz ekleyip kavurun.

Suyu azar azar ekleyerek karıştırın. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Ve kaynadıktan sonra ateşi kısıp 20 dakika kadar daha pişirin.

Fırın tepsisine küp küp doğradığınız ekmekleri koyun. Üzerlerine de kaşar peynirlerini serpiştirin. 200 dereceli ısıttığınız fırında peynir eriyene kadar (10 dakika kadar) pişirin.

Çorbayı ocaktan alıp krema ekleyin ve iyice karıştırın.

Servis kaselerine koyup kızarmış ekmeklerle süsleyin. Servis yapın.

Patates Çorbası

MALZEMELER:

4 adet patates

10 su bardağı et suyu

2 adet soğan

1 kahve fincanı un

Tereyağı

Hindistan cevizi

Tuz

1 su bardağı süt

2 adet yumurta sarısı

YAPILIŞI:

Soğanları küçük küçük doğrayın. 2 çorba kaşığı yağ ile bir süre kavurun. Unu katıp 3 dakika kadar daha kavurun.

Et suyu ile kuşbaşı doğradığınız patatesleri, hindistancevizi ve tuz koyup yavaş yavaş kaynatın. 30 dakika kadar pişirin.

Başka bir kaba çorbayı süzün. Tekrar ateşe koyun.

Süt ve yumurta ile elde ettiğiniz terbiyeyi ekleyin. Daha sonra ateşten alın. Servis yapın.

 

 

encerede margarini eritin. Unu ekleyip bir süre kavurun. Daha sonra salçayı da ekleyerek biraz daha kavurun.

5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, kıyılmış maydanozu, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.

Bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Servis yapın.

Kremalı Mantar Çorbası

MALZEMELER:

250 gram taze mantar
8 su bardağı et suyu
1 çay bardağı un
1 su bardağı süt
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
Hindistan cevizi
Kırmızıbiber
Tuz

YAPILIŞI:

Mantarları yıkayıp doğrayın. Üzerine limon suyu gezdirin ve biraz bekletin.


Tencerede tereyağını eritip mantarları ekleyin. Bir süre soteleyin. Et suyunu katarak 15 dakika kadar kaynatın.


Diğer yandan süt ve unu bir kapta karıştırın. Karıştırdıktan sonra kaynayan çorbaya ekleyin.


Hindistan cevizi, kırmızıbiber, tuz ekleyerek 20 dakika kadar pişirin. Servis yapın.