24 Eylül 2014 Çarşamba

Göbekli Dolma

MALZEMELER:


1 adet orta boy lahana

350 gram kıyma

1 su bardağı pirinç

2 adet soğan

Yarım demet maydanoz

1 çorba kaşığı domates salçası

2 çorba kaşığı tereyağı

Çeyrek çay bardağı sıvıyağ

Dolma baharatı

Karabiber

Tuz

YAPILIŞI:


Lahanın en dıştaki yapraklarını çıkarın ve lahanayı yıkayın. Koçan kısmını düz kesin. Göbekli kısmını bir bıçak yardımıyla oyup çıkarın.

Bir kaba kıyma, küp küp doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, salça, tereyağı, baharat, 1 bardak su ve tuz koyup karıştırın.

Hazırladığınız bu karışımı lahananın boşluk kısmına doldurun. Açık kısmını daha sonra iç kısımdan aldığınız birkaç yaprakla kapatın.

Sıkıca alabilecek bir tencereye kesik kısım üste gelecek şekilde yerleştirin.

Sıvıyağı lahananın üzerinde  gezdirin. Tencerenin yarısına kadar sıcak su ve tuz koyun.

Kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Piştikten sonra servis tabağına ters çevirerek koyarak servis yapın.

Etli Biber Dolması

MALZEMELER:

12 adet dolmalık biber


250 gram orta yağlı kıyma

3 adet domates

1 adet soğan

1 kahve fincanı pirinç

3 çorba kaşığı yağ

1 demet maydanoz

1 demet dereotu

Karabiber

Tuz


YAPILIŞI:

Biberlerin saplarını çıkartıp içindeki tohumları boşaltın.


Diğer yandan bir kaba kıyma, çentilmiş soğan, ince ince doğranmış domates, pirinç, maydanoz, dereotu, 1 fincan su, karabiber ve tuz koyup iyice yoğurun.

Hazırladığınız içi biberlere fazla sıkıştırmadan doldurun. Üzerlerine domatesten ya da biberlerden parça koparak kapak yapın.

Bir tencereye biberlerin başı üst tarafa gelecek şekilde sıralayın.

Biberlerin hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra dolmaların üzerine çıkacak kadar su koyun. Hafif ateşte pişirin. Servis yapın.

Sudak Fileto Tava

MALZEMELER:

1 paket dondurulmuş sudak fileto


1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

1 çorba kaşığı un

2 adet çırpılmış yumurta

1 su bardağı sıvıyağ

Karabiber

Tuz


YAPILIŞI:

Filetolar çözülünce tuzlayıp biberleyin. Kaşar peynirini üzerine serpin.


Elinizle üzerine hafif şekilde bastırıp altını üstünü una bulayın. Daha sonra çırpılmış yumurtaların içine batırıp orta ateşte sıvıyağda kızartın.

Kızarttıktan sonra dilerseniz yeşillik ve limon yanında ya da sos ve mayonezle süslenerek servis yapın.

Sebzeli Balık

MALZEMELER:

4 adet dil balığı
10 adet maydanoz
1 adet soğan
2 adet patates
2 adet havuç
4 çorba kaşığı bezelye
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:

Geniş bir tencerede 4 çorba kaşığı sıvıyağı kızdırın. Doğradığınız havuç ve soğanı bu yağda kavurun.


Küçük küçük doğradığınız patatesleri başka bir kapta kızartın.


Ayıkladığınız dil balıklarının iki yüzünü de kızartın. Daha sonra balıkların üzerine hazırladığınız ve kalan tüm malzemeyi koyup iyice pişirin. Servis yapın.

Sardalyalı Yaprak Sarması

MALZEMELER:

20 adet sardalya balığı
20 adet asma yaprağı
3 adet soğan
Limon
Maydanoz
Sıvıyağ
Tuz

YAPILIŞI:

Soğanları bir tabağın için yarım halka şeklinde doğrayın. Limon, maydanoz, yağ ve tuzu ekleyin.


Dilerseniz balığın kılçıklarını çıkarın. Asma yaprağından 1 adet alıp içine 1 adet balık koyun. Hazırladığınız malzemeden de içine koyup sarın. Hepsine aynı işlemi tekrarlayıp tepsiye dizin. 25 dakika kadar pişirin. Dilerseniz bol soğanlı salata yanında servis yapın.

Provence Usulü Karides

MALZEMELER:

6 adet karides
Sıvıyağ
3 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Konyak

YAPILIŞI:

Maydanoz, sarımsak ve tuzu havanda iyice dövün. Karidesleri temizleyin ve sarımsak karışımına bulayıp kızartın.


Üzerine çok az miktarda konyak dökün. Servis yapın.