24 Eylül 2014 Çarşamba

Nohutlu Patlıcan Dolması

MALZEMELER:

24 adet küçük patlıcan


200 gram kıyma

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 kahve fincanı pirinç

1 kahve fincanı bulgur

3 adet domates

3 adet soğan

6 çorba kaşığı sıvıyağ

3 çorba kaşığı erik ya da nar ekşisi

Kimyon

Karabiber

Kırmızı pul biber

Tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanları oyacak yardımı ile oyun. Tuzlu su içinde bekletin.


Soğanlar zar gibi doğrayın cam bir kaba alın. Üzerine pirinç, bulgur, karabiber, kimyon, pul biber, nar ekşisini ekleyip karıştırın.

Haşlanmış nohut, kıyma ve sıvıyağı da ekleyerek tekrar karıştırın.

Hazırladığınız bu harcı suda beklettiğiniz patlıcanların içine doldurun.

Domatesleri geniş bir tencereye rendeleyin. Üzerilerine patlıcanları ağızları yukarı gelecek şekilde dizin.

4 su bardağı su ilave ederek üzerlerini küçük bir kapakla örtün ve tencerenin de kapağını kapatın.

Dolmayı kısık ateşte yarım saat kadar pişirin. Servis yapın.

Mantarlı Biber Dolması

MALZEMELER:

1 adet büyük dolmalık biber
250 gram mantar
2 çorba kaşığı pirinç
2 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 çorba kaşığı maydanoz
1 tatlı kaşığı nişasta
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:

Soğanı kıyın, pirinç ile yağda 10 dakika kadar kavurun. Dilimlenmiş mantarları ilave edip 5 dakika kadar daha kavurun. Maydanoz, karabiber ve tuzu koyun.


Büyük dolmalık bibere doldurun. 1 su bardağı su ile yarım saat kadar pişirin. Nişasta serpin. Servis yapın.

Karalahana Sarması

MALZEMELER:

1 kilo karalahana
750 gram et ya da kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet domates
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:

Karalahanayı yıkayıp suda 5 dakika kadar haşlayın.


Eti bıçıkla ya da robotta kıyın. Pirinç, soğan, maydanoz, rendelenmiş domates, yarım su bardağı su, karabiber ve tuzu ekleyip birlikte yoğurun.


Lahanaların damarlı kısımlarını çıkarın. Büyük yaprakları ikiye bölüp içine hazırladığınız harçtan koyup sarın.


Sardığınız sarmaları geniş bir tavaya dizin. Tereyağını ve 2 su bardağı sıcak suda erittiğiniz salçayı üzerine ekleyin.


Orta ısıdaki ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Servis yapın.

Ispanaklı Mercimekli Sarma

MALZEMELER:

1 fincan kırmızı mercimek


500 gram ıspanak

2 adet haşlanmış patates

1 adet domates

1 adet havuç

1 adet soğan

3 diş sarımsak

Kaşar rendesi

Kırmızıbiber

Tuz


YAPILIŞI:

Soğanları sarımsakla birlikte soteleyin. Havuçları rendeleyip ekleyin ve kavurun.


Daha sonra haşlanmış patatesleri de ekleyin. Sotelemeye devam edin. Bu karışıma baharatları da ekleyin.

Diğer yandan ıspanakları kaynar suda haşlayın. Ispanak yapraklarını hazırladığınız harç ile sarın. Fırın tepsisine dizin.

Üzerine kaşar peyniri rendesi ve kırmızıbiber serpin.

Diğer bir taraftan küp küp doğradığınız domatesleri yağda kavurarak domates sosu elde edin.

Fırın tepsisine dizdiğiniz sarmaların üzerine domates sosundan dökün ve fırına koyun.

Kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirin. Servis yapın.

Hanımağa Sarması

MALZEMELER:

3 adet patlıcan


10 adet mantar

2 adet domates

2 adet soğan

6 diş sarımsak

100 gram rendelenmiş kaşar peyniri

Yarım demet maydanoz

1 su bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı toz şeker

Karabiber

Tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanları boyuna dilim dilim kesin. Üzerine tuz ekip 15 dakika kadar bekletin.


Patlıcanları yıkayıp tuzlarını akıtın.

Yağın yarısını tavaya koyup hafif kızartın. Mantarları dilimleyip tavaya atın. Suyu çekene kadar sote edin.

Ateşten almadan önce karabiber ve tuz koyun. Soğuduktan sonra da üzerine ince ince maydanoz doğrayın.

Patlıcan dilimlerini yayın. Mantarlı malzemeden içine koyun. Rulo şeklinde sarın.

Küçük bir fırın tepsisine uç kısımları dışarıya gelecek şekilde sıralayın.

Kalan yağa ufak ufak doğranmış domates, karabiber, toz şeker ve tuz ilave edip soteleyin. Bir taşım kaynatın.

Patlıcanların üzerine bu sosu gezdirin. Kaşar peyniri rendesini de ilave edin. Orta ısıdaki fırında 10 dakika kadar pişirin. Servis yapın.

Göbekli Dolma

MALZEMELER:


1 adet orta boy lahana

350 gram kıyma

1 su bardağı pirinç

2 adet soğan

Yarım demet maydanoz

1 çorba kaşığı domates salçası

2 çorba kaşığı tereyağı

Çeyrek çay bardağı sıvıyağ

Dolma baharatı

Karabiber

Tuz

YAPILIŞI:


Lahanın en dıştaki yapraklarını çıkarın ve lahanayı yıkayın. Koçan kısmını düz kesin. Göbekli kısmını bir bıçak yardımıyla oyup çıkarın.

Bir kaba kıyma, küp küp doğranmış soğan, yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, salça, tereyağı, baharat, 1 bardak su ve tuz koyup karıştırın.

Hazırladığınız bu karışımı lahananın boşluk kısmına doldurun. Açık kısmını daha sonra iç kısımdan aldığınız birkaç yaprakla kapatın.

Sıkıca alabilecek bir tencereye kesik kısım üste gelecek şekilde yerleştirin.

Sıvıyağı lahananın üzerinde  gezdirin. Tencerenin yarısına kadar sıcak su ve tuz koyun.

Kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Piştikten sonra servis tabağına ters çevirerek koyarak servis yapın.