24 Eylül 2014 Çarşamba

Köy Usulü Mercimek Çorbası

MALZEMELER:

1 su bardağı kuru fasulye

6 adet domates

6 su bardağı su

2 adet soğan

2 diş sarımsak

3 dal maydanoz

3 çorba kaşığı sıvıyağ

1 adet defne yaprağı

Karabiber

Kekik

Tuz

YAPILIŞI:

Fasulyeyi akşamdan ıslatın.

Suyunu değiştirip hafif yumuşayana kadar haşlayıp süzün.

Domatesleri soyun ve küp küp doğrayın.

Soğan ve sarımsakları soyup ince ince kıyın.

Tencerede sıvıyağı kızdırın. Soğan ve sarımsağı sote edin.

Domates, defne yaprağı, karabiber, kekik ve tuz ekleyip kısık ateşte kavurun. Daha sonra da su ilave edip kaynatın.

Fasulyeyi ekleyin ve pişmeye bırakın. Defneyaprağını çorbanın içinden alın.

Ateşten alıp ince ince kıydığınız maydanozla süsleyin. Servis yapın.

Kırmızı Mercimek Çorbası

MALZEMELER:

1 su bardağı kırmızı mercimek

10 su bardağı et suyu

1 adet soğan

1 kahve fincanı un

2 çorba kaşığı tereyağı

1 su bardağı süt

2 adet yumurta sarısı

Küp şeklinde doğranmış ve kızartılmış 2 dilim ekmek

Tuz

YAPILIŞI:

Soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. 2 çorba kaşığı yağda 5 dakika kadar kavurun. İçine un ekleyip 2 dakika kadar daha kavurun.

Mercimeği ayıklayıp yıkayın. Et suyu ve mercimeği unlu karışıma ekleyerek birlikte yavaş yavaş kaynatın. Tuzunu katın.

Çorbayı süzgeçten ezerek geçirin. Daha sonra tekrar ateşe koyun.

Karıştırdığınız süt ve yumurtayı çorbanın içine katın. Bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.

Kızarmış ekmekle birlikte servis yapın.

Gendime Çorbası

MALZEMELER:

1 su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Yarım paket margarin
1 yumurta sarısı
Kırmızıbiber
Nane
Tuz

YAPILIŞI:

Derin bir kaba unu, yumurtayı, yoğurdu koyup güzelce çırpın. 1 su bardağı su ilave edin ve buğdayın üzerine bu karışımı ekleyin.


Biraz kaynattıktan sonra tuzunu koyup ateşten alın.


Diğer yandan bir tavaya yağı koyup kızdırın. Kırmızı biberi ve naneyi ekleyip hafif kavurun. Çorbanın üzerine gezdirin. Servis yapın.

Ezo Gelin Çorbası

MALZEMELER:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı bulgur
1 adet soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nane
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
2 litre kadar Sıcak su
Tuz


YAPILIŞI:

Soğanı rendeleyin ve sarımsağı güzelce ezin. Düdüklü bir tencerede soğan ve sarımsağı tereyağında kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra kırmızı pul biberi, naneyi ve salçayı ekleyin. Biraz daha kavurun.


Daha sonra yıkadığınız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzu ilave edin. Bir müddet karıştırın.


Kaynamakta olan sıcak suyu üzerine boşaltın. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika kadar pişirin. Servis yapın.

Ekşili Arap Çorbası

MALZEMELER:

2 su bardağı kırmızı mercimek

Yarım su bardağı pirinç

1 çay bardağı haşlanmış nohut

4 diş sarımsak

2 adet limon suyu

10 su bardağı su

1 çay bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI:

Pirinci ve mercimeği tuzlu suda kaynatın. Kaynamaya başladığında nohutu da ilave edin.

Diğer yandan limon suyunu hazırlayın, sarımsakları dövün.

Çorba 2 taşım kaynadığında limon suyunu ilave edin. Ateşten alın.

Ayri bir kapta sarımsakları kavurun. Nane ve sarımsakları çorbaya ilave edin. Servis yapın.

Domatesli Helle Çorbası

MALZEMELER:

6 domates ya da 1 çorba kaşığı domates salçası
4 su bardağı et suyu ya da su
3 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı margarin
Nane
Tuz

YAPILIŞI:

Yağ ve unu bir tencereye koyarak hafif pembeleşene kadar kavurun. Domatesleri rendeleyin ve una ilave edip kavurmaya devam edin.


Domates yerine salça kullanıyorsanız salçayı su ile sulandırıp ekleyin.


Daha sonra et suyu ya da suyu yavaş yavaş ekleyerek ezerek kavurun. 15 dakika kadar orta ateşte kaynatın.


İstenilen kıvama geldiğinde ateşten alın. Üzerini nane ile süsleyin. Servis yapın.