27 Aralık 2014 Cumartesi

Mantar Sote

www.yemekteyiz.gen.tr

MALZEMELER

2 paket mantar
2 adet domates
6 adet yeşil biber
3 diş sarımsak
Yarım yemek kaşığı salça
Kırmızı pul biber
Tuz
Sıvıyağ

YAPILIŞI

Bir tencereye sıvıyağı koyup kızdırın. İnce ince doğradığınız yeşil biberleri, ince ince doğradığınız sarımsakları, kırmızı pul biberi ve salçayı katıp soteleyin. Daha sonra temizleyip doğradığınız mantarları üzerine katarak sotelemeye devam edin. Bir süre karıştırdıktan sonra, soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. Mantarlar suyunu salıp tekrar çektiğinde bir süre daha soteleyip ateşten alın. Servis yapın.
(Dilerseniz kaşar rendesi serperek farklı lezzet ekleyebilirsiniz)

26 Aralık 2014 Cuma

Ayva Tatlısı

MALZEMELER
3 adet ayva
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı kadar su
1 adet çubuk tarçın
Kaymak
İsteğinize göre çekilmiş fındık, ceviz ya da antep fıstığı

YAPILIŞI
Ayvaları yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabukları bir kenara ayırın. Her birini ikiye böldükten sonra çekirdek yuvalarını olduğu gibi çıkarın. Çıkardığınız bölümleri de bir kenara ayırın. Bu ayırdığımız malzemeler pişirirken renk vermesi için kullanılacaktır.(Ayvalara çabucak işlem yapmazsanız kararmaması için muhakkak limonlu suda bekletin)
Bir tencereye ayırdığınız kabukların çoğunu serin. Üzerine ayvaları yuvaları çıkardığınız bölüm üste gelecek şekilde dizin. Boş yerlere de kalan kabukları, çubuk tarçını ve çekirdekleri yerleştirin. Suyunu ekleyip kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
Su kaynadıktan sonra üzerine şekeri ilave edin. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirmeye devam edin. 1,5-2 saat kadar pişmesini sağlayın. Ara ara kontrol edip suyunun çekip çekmemesi durumunu gözlemleyin. Kaşık yardımıyla birkaç kez şerbet suyundan alıp ayvaların üzerinde gezdirin. 

Piştikten sonra ayvaları tek tek servis tabağına alın ve şerbeti de üzerine ekleyin. Soğumaya bırakıp soğuduktan sonra ortalarına kaşık yardımıyla kaymak yerleştirin. Üzerilerine isteğe göre çekilmiş fındık, ceviz ya da antep fıstığı ile süsleyin. Soğuk servis yapın.

www.yemekteyiz.gen.tr/ayva-tatlisi/

24 Aralık 2014 Çarşamba

Amerikan Salatası

MALZEMELER:

3 adet patates
3 adet havuç
6 adet küçük salatalık turşusu (kornişon)
1 su bardağı kadar haşlanmış bezelye
Yarım kahve fincanı limon suyu
Yarım su bardağı mayonez
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI:
Patatesleri ve havuçları birlikte haşlayıp kabuklarını soyun.
Süslemede kullanmak için bir havucu iki turşuyu bir kenara ayırın.
Kalan patatesleri, havuçları ve turşuları tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp bir kaba alın.
Bezelye, limon suyu, karabiber ve tuz ile birlikte iyice karıştırın.

Mayonezin yarısını sebzelere katıp iyice karıştırın. Bir salata tabağına sebzeleri koyup kalan mayonezi de üzerine yayın. Domates, havuç, turşu ve maydanoz ya da dilediğiniz bir malzemeyle süsleyin. Servis yapın.

www.yemekteyiz.gen.tr/amerikan-salatasi/

22 Aralık 2014 Pazartesi

Patates Salata

MALZEMELER
6 adet patates
Yarım bağ marul
Yarım bağ maydanoz
Yarım bağ yeşil soğan
İsteğe göre mor lahana
1 adet havuç
3 yemek kaşığı haşlanmış ya da konserve tane mısır
Karabiber
Kırmızıbiber
Dereotu
Sıvıyağ
Tuz
YAPILIŞI

Patatesleri soyup haşlayın ve küp küp doğrayın.
Marul, maydanoz ve yeşil soğanları, mor lahanayı yıkayıp ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin.
Küp küp doğradığınız patateslerin üzerine marul, maydanoz, yeşil soğan, lahana, havuç, dereotu, mısır, karabiber, kırmızıbiber, sıvıyağ, limon ve tuz ekleyerek iyice karıştırın. Servis yapın.

http://www.yemekteyiz.gen.tr/patates-salata/

21 Aralık 2014 Pazar

Kremalı Kadayıf

MALZEMELER

350 gr doğranmış çiğ kadayıf
Yarım paket margarin
1 su bardağına yakın şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz
Tarçın
KREMA
1 litre süt
3 yemek kaşığı buğday nişastası
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilinli puding
2 yemek kaşığı toz kremşanti
1 paket vanilya
25 gram margarin
YAPILIŞI
Margarini ateşte eritin ve üzerine kadayıfları ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra da şekeri ekleyip kavurmaya bir süre daha devam edin. Kızarınca ceviz ve tarçın ekleyip soğuması için bir kenara ayırın.
Süt, un, nişasta, şeker ve pudingi bir tencereye alıp karıştırarak pişirin. Piştikten sonra 1 paket vanilya, margarin ve toz kremşantiyi ekleyip iyice çırparak karıştırmaya devam edin.

Kenara ayırıp soğuttuğunuz kadayıfları kuplara koyun. Hazırladığınız kremayı üzerilerine dökün. Dilediğiniz gibi süsleyin. Servis yapın.

http://www.yemekteyiz.gen.tr/kremali-kadayif/

19 Aralık 2014 Cuma

Bardak Kek

MALZEMELER
1 Su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
Kabartma tozu
Karton bardak
KREMA
1 litre süt
5 yemek kaşığı şeker
1 paket toz kremşanti
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
SÜSLEMEK İÇİN
Tercihe göre çekilmiş fındık, fıstık ya da damla çikolata
YAPILIŞI
Şekeri ve yumurtaları iyice çırpın. Daha sonra sıvıyağı ve yoğurdu ekleyin. Diğer yandan başka bir kapta unu, vanilyayı, kakaoyu ve kabartma tozunu karıştırın ve diğer karışıma ekleyin.
Karton bardakları bir tepsiye dizerek hazırladığınız karışımı, bardakların yarısından biraz fazla olarak doldurun. Önceden ısıttığınız fırında 30 dakika kadar pişirin.
Piştikten sonra bardakları fırından alın ve bir süre soğumasını bekleyin. Sonra bardakların içindeki kekleri çıkarın. Bunu bardakları yırtarak daha kolay yapabilirsiniz.
Diğer yandan krema için sütün içine şeker, un ve nişasta katın ve kısık bir ateşte sürekli karıştırın. Muhallebi kıvamına geldiğinde ateşten alın. Bir kenarda biraz soğuttuktan sonra toz kremşantiyi de ekleyip mikser yardımıyla çırpın. Soğumaya bırakın.

Keklerin üzerilerini bıçakla kesip düzgün bir şekil almalarını sağlayın. Üstten içlerini çay kaşığı ile oyup soğuttuğunuz kremayla içlerini doldurun. Yine keklerin üzerini de kremayla kaplayın. Fındık, fıstık ya da damla çikolatayla dileklerinizi serperek süsleyin. Servis yapın.

www.yemekteyiz.gen.tr/bardak-kek/.