23 Eylül 2014 Salı

Domates Dolması

MALZEMELER:

5 adet domates
100 gram kıyma
Yarım su bardağı pirinç
1 adet soğan
6 dal maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Karabiber
Deniz tuzu

YAPILIŞI:

Domateslerin içlerini oyacak yardımıyla oyun.

Diğer yandan bir kaba kıymayı ve rendelediğiniz soğanı koyun.

Üzerine pirinci, salçayı, doğradığınız maydanozları, sıvıyağı, karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurun.


Domatesleri hazırladığınız iç harçla doldurun ve tencereye dizin.


Domateslerin yarısına kadar kaynamış su koyup kısık ateşte pişirin.


Domateslerin eriyip dağılmasını engelleyecek kadar pişirin. Pirinçler de iyice şişince ateşten alın.


Servis tabağına yoğurdu üzerine dolmaları koyun. Servis yapın.

Bademli Balık Kızartması

MALZEMELER:

Yarım kilo fileto edilmiş mezgit balığı ya da dilediğiniz beyaz etli balık


1 adet portakalın suyu

100 gram çekilmiş badem içi

1 çay bardağı sıvıyağ

1 su bardağı un

2 adet yumurta

1 tatlı kaşığı bal

Kimyon

Karabiber

Tuz

YAPILIŞI:

Balıkları çok küçük olmayacak şekilde parçalara bölün. Derin bir tabağa yan yana dizin.


Diğer yandan bal ve portakal suyunu küçük bir kasede iyice çırpıp balıkların üzerinde gezdirin.

Karabiber, kimyon ve tuz serpip balıkları çevirin. Bu sosta yarım saat kadar bekleterek marine edin.

Unu bir tabağa yayın.

Yumurtaları derin bir kapta çatalla köpük köpük olana kadar çırpın. Çekilmiş bademleri de başka bir tabağa koyun.

Sıvıyağın yarısını bir tavada kızdırın, balıkları sosun içinden alıp önce una, sonra yumurtaya en son da bademe batırın. Kızgın yağda önlü arkalı altın sarısı renk alana kadar kızartın. Servis yapın.

Andaloz Çorbası

MALZEMELER:

1 çorba kaşığı margarin

2 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç

1 çorba kaşığı salça

1 tutam maydanoz

Karabiber

Tuz

YAPILIŞI:

Tencerede margarini eritin. Unu ekleyip bir süre kavurun. Daha sonra salçayı da ekleyerek biraz daha kavurun.

5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, kıyılmış maydanozu, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.

Bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Servis yapın.

Akdeniz Soslu Makarna

MALZEMELER

1 paket spagetti makarna

1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
4 adet domates
5 adet sivribiber
200 gram zeytin
1 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
4 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Nane
Kekik
Tuz

 

YAPILIŞI

Makarnayı haşlayın. Domatesleri rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Sarımsakları ezin.
Yağsız bir tavada biberleri kavurun. Ardından domatesleri ekleyerek pişirin. Suyunu çektikten sonra salça, sarımsak, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın.
Daha sonra zeytinleri de ekleyin. Ateşten alın.
Maydanozu yıkayıp ince ince kıyıp ayrı bir kapta kaşar peyniri ile karıştırın.

Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Üzerine önce domates sosunu daha sonra da peynirli karışımı ekleyin. Zeytinyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

20 Eylül 2014 Cumartesi

Bohça Böreği

MALZEMELER:
1 su bardağı süt


150 gram margarin


Yarım çay bardağı sıvıyağ


Alabildiğince un


Tuz


2 çorba kaşığı sıvıyağ


200 gram beyaz peynir


1 adet yumurta


1 adet yumurta sarısı


Maydanoz


YAPILIŞI:

Sütü, 2 çorba kaşığı sıvıyağı, yumurtayı, tuzu ve unu geniş bir kaba alın. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar iyice karıştırın ve yoğurun.


Hamurdan 12 adet eşit parçalar elde edin. Bu hamurları tek tek açın.


Üzerilerine margarin ve sıvıyağı karışımı sürün.


Hamurları 3er 3er üst üste dizin ve 4 adet hamur grubu elde edin. Yarım saat kadar dinlendirin.


Daha sonra büyük bir yufka olacak şekilde açın. Açtığınız bu yufkaları bohça şeklini vererek katlayın. Yarım saat kadar daha dinlendirin.


Sonra her yufkayı 4 eşit parçaya kesin. Parçaların ortalarına maydanozlu peynir karışımı koyup tekrar bohça şeklinde kapatın.


Fırın tepsisine dizip üzerilerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Servis yapın.

20 Ekim 2013 Pazar

Yemek

BEŞAMEL SOSLU KIYMALI PATATES
MALZEMELER:
5 adet patates
Yarım kilo kıyma
1 adet soğan
Bir kutu tane bezelye
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
Süt
Tuz

YAPILIŞI:

Patatesleri küp küp doğrayıp kızartın.
Kıymayı soğanla kavurun.
Tuzu az az patatesleri kızartırken ve kıymayı kavururken kullanabilirsiniz.
Bir fırın tepsisine önce kızarttığınız patatesleri yarısını, sonra kavurduğunuz kıymanın yarısını en son da bezelyelerin yarısını koyun.
Un, tereyağı ve süt ile ateşte kaynatarak krema kıvamına getirip elde ettiğiniz beşamel sosun yarısını malzemelerin üzerine dökün.
Kalan patates, kıyma ve bezelyeleri bir kat daha aynı işlemi uygulayın ve yine en son beşamel sosun kalan yarısını dökün.
Önceden ısıttığınız fırında beşamel sos rengi değişene kadar pişirin. Servis yapın.