yemek tarifleri, yemek tarifi, kolay tarifler, salatalar, tatlılar, et yemekleri, hamur işleri, salata tarifleri, tatlı tarifleri
23 Eylül 2014 Salı
Ali Nazik
Yarım kilo dana, kuzu karışık kıyma
6 adet patlıcan
1 adet domates
3 adet yeşil biber
1 kilo süzme yoğurt
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı margarin
Kırmızıbiber
Tuz
YAPILIŞI:
Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun ve suda bekletin. Daha sonra suyunu sıkıp bir kaba alın. Çatalla iyice ezin.
Diğer yandan yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuz katıp iyice karıştırın.
Kıymayı 2 çorba kaşığı margarin ile karıştırarak kavurun. Kırmızıbiber ve tuz ekleyin.
Patlıcan püresini ılık olarak bir tabağa yerleştirin. Üzerine kıymalı karışımdan dökün.
Kırmızıbiberle kızdırılmış yağ gezdirin. Domates ve biberlerle süsleyin. Servis yapın.
Domates Dolması
5 adet domates
100 gram kıyma
Yarım su bardağı pirinç
1 adet soğan
6 dal maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Karabiber
Deniz tuzu
YAPILIŞI:
Domateslerin içlerini oyacak yardımıyla oyun.
Diğer yandan bir kaba kıymayı ve rendelediğiniz soğanı koyun.
Üzerine pirinci, salçayı, doğradığınız maydanozları, sıvıyağı, karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurun.
Domatesleri hazırladığınız iç harçla doldurun ve tencereye dizin.
Domateslerin yarısına kadar kaynamış su koyup kısık ateşte pişirin.
Domateslerin eriyip dağılmasını engelleyecek kadar pişirin. Pirinçler de iyice şişince ateşten alın.
Servis tabağına yoğurdu üzerine dolmaları koyun. Servis yapın.
Bademli Balık Kızartması
Yarım kilo fileto edilmiş mezgit balığı ya da dilediğiniz beyaz etli balık
1 adet portakalın suyu
100 gram çekilmiş badem içi
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı bal
Kimyon
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI:
Balıkları çok küçük olmayacak şekilde parçalara bölün. Derin bir tabağa yan yana dizin.
Diğer yandan bal ve portakal suyunu küçük bir kasede iyice çırpıp balıkların üzerinde gezdirin.
Karabiber, kimyon ve tuz serpip balıkları çevirin. Bu sosta yarım saat kadar bekleterek marine edin.
Unu bir tabağa yayın.
Yumurtaları derin bir kapta çatalla köpük köpük olana kadar çırpın. Çekilmiş bademleri de başka bir tabağa koyun.
Sıvıyağın yarısını bir tavada kızdırın, balıkları sosun içinden alıp önce una, sonra yumurtaya en son da bademe batırın. Kızgın yağda önlü arkalı altın sarısı renk alana kadar kızartın. Servis yapın.
Andaloz Çorbası
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 tutam maydanoz
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI:
Tencerede margarini eritin. Unu ekleyip bir süre kavurun. Daha sonra salçayı da ekleyerek biraz daha kavurun.
5 bardak su katıp kaynatın. Kaynayan suyun içine haşlanmış pirinci, kıyılmış maydanozu, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın.
Bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Servis yapın.
Akdeniz Soslu Makarna
1 paket spagetti makarna
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
4 adet domates
5 adet sivribiber
200 gram zeytin
1 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
4 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Nane
Kekik
Tuz
YAPILIŞI
Makarnayı haşlayın. Domatesleri rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Sarımsakları ezin.
Yağsız bir tavada biberleri kavurun. Ardından domatesleri ekleyerek pişirin. Suyunu çektikten sonra salça, sarımsak, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın.
Daha sonra zeytinleri de ekleyin. Ateşten alın.
Maydanozu yıkayıp ince ince kıyıp ayrı bir kapta kaşar peyniri ile karıştırın.
Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Üzerine önce domates sosunu daha sonra da peynirli karışımı ekleyin. Zeytinyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
20 Eylül 2014 Cumartesi
Bohça Böreği
MALZEMELER:
1 su bardağı süt
150 gram margarin
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Alabildiğince un
Tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
200 gram beyaz peynir
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
Maydanoz
YAPILIŞI:
Sütü, 2 çorba kaşığı sıvıyağı, yumurtayı, tuzu ve unu geniş bir kaba alın. Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar iyice karıştırın ve yoğurun.
Hamurdan 12 adet eşit parçalar elde edin. Bu hamurları tek tek açın.
Üzerilerine margarin ve sıvıyağı karışımı sürün.
Hamurları 3er 3er üst üste dizin ve 4 adet hamur grubu elde edin. Yarım saat kadar dinlendirin.
Daha sonra büyük bir yufka olacak şekilde açın. Açtığınız bu yufkaları bohça şeklini vererek katlayın. Yarım saat kadar daha dinlendirin.
Sonra her yufkayı 4 eşit parçaya kesin. Parçaların ortalarına maydanozlu peynir karışımı koyup tekrar bohça şeklinde kapatın.
Fırın tepsisine dizip üzerilerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Servis yapın.