3 Nisan 2015 Cuma

Kıbrıs Tatlısı


MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı hindistan cevizi
Kreması İçin:
Yarım su bardağı şeker
1 litre süt
1 paket krem şanti
1 paket vanilya
1 su bardağı nişasta
Şerbeti İçin:
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı limon suyu
Süslemek İçin:
Kakao, hindistan cevizi hangisini dilerseniz

YAPILIŞI
Bir tencereye şeker ve suyu alın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu da ekleyip kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatın. Süre tamamlandığında ateşten alın ve vanilyayı ekleyin. Soğuması için bir kenarda bekletin. 
Bir kaba şekeri ve yumurtayı iyice çırpın. Kıvamını aldıktan sonra diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Daha sonra yağlanmış bir tepsiye ya da ısıya dayanıklı bir borcama hazırladığınız karışımı dökün. Önceden ısıttığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. 
Piştikten sonra bekletmeden üzerine hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.
Daha sonra kremayı hazırlayın. Krem şanti dışındaki malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Ateşten alıp üzerine krem şantiyi ekleyin ve blendar yardımıyla 5-10 dakika kadar iyice karıştırın.
Şerbet döktüğünüz kekin üzerine hazırladığınız kremayı eşit şekilde yayın. Üzerine isteğinize göre kako ya da hindistan cevizi dökerek süsleyin. 
Buzdolabında 3 saat kadar bekletin. Servis yapın.

2 Nisan 2015 Perşembe

Islak Kek


MALZEMELER
4 adet yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
50 gram kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzeri için 1 su bardağı süt

YAPILIŞI
Bik kapta önce yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpın.  Daha sonra üzerine sonra un, kabartma tozu ve vanilya hariç kalan malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Karşımdan 1 su bardağı kadar kekin üzerine dökmek için ayırın. 
Ayırdıktan sonra un, kabartma ve vanilyayı da ekleyerek iyice karıştırın. Yağladığınız fırın kabına ekleyin. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Pişirme zamanını kürdan yardımıyla anlayabilirseniz. Kekin üzerine batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiş olduğunu anlayabilirsiniz. 
Piştikten sonra fırından alıp kenarda biraz soğutun. Daha sonra bir bardak sütü eşit bir şekilde kekin üzerine yayın. Daha sonra da ayırdığınız karışımı aynı şekilde kekin üzerine eşit bir şekilde yayın. Servis yapın. 

28 Mart 2015 Cumartesi

Mısır Gevrekli Kurabiye


MALZEMELER
Hamuru için:
125 gram tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Alabildiği kadar mısır nişastası
Kurabiyelerin Dışı İçin:
500 gram saralle (Bimde satılan peribella tavsiye edilir)
5 yemek kaşığı sıvıyağ
Mısır gevreği
YAPILIŞI:
Hamur malzemelerini bir kaba alıp kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlak şekil elde edin. 
Bir fırın tepsisine her bir hamuru dizin ve 180 derece ısılı fırında pişirin. Kurabiyeler çatlak çatlak olmalı. Çok fazla kızarmadan fırından alın.
Pişen kurabiyeleri soğuturken dış kısmını hazırlayabilirsiniz.
Saralle (peribella) yı 5 yemek kaşığı sıvıyağ ile iyice karıştırarak erimesini sağlayın. Soğuttuğunuz kurabiyeleri bu kremaya iyice bulayın. Mısır gevreklerini başka bir kapta parçalayın. En son kremaya buladığınız kurabiyeleri bu sefer de mısır gevreklerine bulayın. 1-2 saat kadar buzdolabında bekletin. Servis yapın.

24 Mart 2015 Salı

Mercimek Köftesi

MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
1 demet maydanoz
1 demet yeşil soğan
1 adet soğan
1,5 yemek kaşığı salça
Sıvıyağ
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kimyon 
Tuz
YAPILIŞI
Mercimeği ayıklayıp iyice yıkayın. Sonra yumuşayıncaya kadar bir tencerede haşlayın. Suyunu çektikten sonra bulguru içine ekleyin. Tencerenin ağzını kapatıp yarım saat kadar bu şekilde bekletin.
Diğer yandan soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağda kavurun. Salçayı ekleyip bir süre daha kavurun. Sonra ateşten alıp mercimekli karışımın içine ekleyin.
Mercimeğin için daha sonra ince ince kıydığınız maydanozu, ince ince kıydığınız yeşil soğanı, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon ve tuzu ilave edin. Soğuması için bir kenarda bekletin.
Soğuduktan sonra bütün malzemeyi iyice elinizle yoğurun. Sonra yumurta büyüklüğünde parçalar elde edin. Ve dilediğiniz şekli verin.  Servis tabağına önce maydanoz ya da marul koyarak şekil verdiğiniz parçaların her birini dizin. Servis yapın.

20 Mart 2015 Cuma

Tutmaç Çorbası


MALZEMELER

1 kahve fincanı yeşil mercimek
1 kahve fincanı çorbalık erişte
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı un
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Nane
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Sıvıyağ

YAPILIŞI

Yeşil mercimeği ve nohutu haşlayıp çorbanın içine katılması için hazır hale getirin.
Bir tencereye sıvıyağı koyup ince ince doğradığınız soğanları kavurun. Daha sonra ince ince doğradığınız sarımsakları ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Ardından unu da ekleyip bir süre daha kavurun. Göz kararı ayarlayacağınız şekilde kaynar su ve tuz koyup kaynatın.
Su kaynadıktan sonra haşladığınız mercimeği, nohutu ve çorbalık erişteyi ekleyin. 20 dakika kadar kaynatın. 
Diğer yandan bir tavada, ateşte tereyağını eritip nane, kırmızı pul biber, karabiber katarak çok tutmadan ateşten alın. Hazırladığınız bu yağı çorbanızın içine ilave edin. Servis yapın.

17 Mart 2015 Salı

Çakma Tas Kebabı


MALZEMELER
500 gram kuşbaşı et
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası ( ya da domates sosu olsa daha iyi olur)
2 adet patates
1 yemek kaşığı kadar sirke
Sıvıyağ
Kaynar su
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI
Kuşbaşı etleri bir tencere alın. Biraz karıştırıp üzerine tereyağını ekleyin. Kaşık yardımıyla karıştırarak kavrulmasını sağlayın. 
Diğer yandan farklı bir tavada sıvıyağda küçük küçük doğradığınız soğanı kavurun. Bir süre sonra üzerine domates salçasını (domates sosunu) ekleyin. Sirke, karabiber ve tuzu da ilave edip bir süre daha karıştırıp ateşten alın. 
Yine bu arada patatesleri de hazırlayın. Soyup dilediğiniz şekilde dilimleyip kızartın.
Hazırladığınız soğanlı karışımı ateşte olan etlerin üzerine dökün. Pişirdikten 5 dakika kadar sonra üzerine çıkacak şekilde kaynar su ilave edin. 10 dakika kadar daha pişirin. 
Kızarttığınız patatesleri etin üzerine dökün. Karıştırmadan, alttan alarak servis yapın.