15 Haziran 2015 Pazartesi

Ekmek

MALZEMELER
Malzemeleri göz kararı, büyüklüğe göre belirleyebilirsiniz
Un
Ilıktan biraz kaynar su
Maya
Tuz
YAPILIŞI
Bir kabın içinde unu koyup ortasını açın. Ortasına suyu dökün ve bu suda mayayı eritin. Tuzu da katıp iyice yoğurun. Hamur elinize yapışık yapışık olacaktır, öyle olması gerekiyor.
Hamuru yoğurma işlemi bittikten sonra yarım saat kadar hamuru mayalanması için kenarda bekletin. Daha sonra fırın tepsisine hamuru alın. 10 dakika kadar da tepsi de bekletin.
Önceden ısıttığınız fırında pişirin. 
Yemeklerin yanında ya da sıcakken tereyağı ile servis yapın. 

14 Haziran 2015 Pazar

Şambaba Tatlısı


MALZEMELER
3 su bardağı elenmiş un
Yarım paket yaş maya ya da kuru maya
4 adet yumurta
1 paket vanilya
150 gram eritilmiş margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı ılık su
Bir tutam tuz
Şerbeti İçin;
3,5 su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
6-7 damla limon suyu
Süslemek İçin;
Hazır krema
İsteğe göre hindistan cevizi, fındık taneleri, karamel…
YAPILIŞI
Ilık su içinde mayayı eritin. 
Bir kabın içerisine unu alıp ortasını açıp mayalı suyu ortasına dökün. Diğer yandan şeker ve yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın. İçine margarin, tuz ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı una ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Yarısını dolduracak şekilde hamurları kalıplara koyun. Mayalanması için bekletin. Mayaladığınız şambabaları daha önce ısıttığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. 
Şambabalar pişerken diğer yandan şerbet için geniş bir tencereye şerbet malzemelerini alıp kaynatın. Piştikten sonra soğuttuğunuz şambabaları şerbetin içine atıp ters yüz çevirerek şişmesini sağlayın ve şerbetten alın. Her bir tatlıya aynı işlemi uyguladıktan sonra soğutup üzerini süsleyin. Servis yapın.

Havuç Yoğurtlama

www.yemekteyiz.gen.tr

MALZEMELER
3 adet havuç
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş sarımsak
Tuz
Süslemek için ceviz

YAPILIŞI
Havuçları iyice temizleyip yıkayın ve rendeleyin. Daha sonra rendelenmiş havuçları servis tabağına alın.
Bir kase yoğurdun içine rendelenmiş sarımsak, mayonez ve tuzu ekleyip  karıştırın. Bu karışımı havucun üzerine dökerek iyice karıştırın. 
Üzerine ceviz taneleri koyarak süsleyin. Servis yapın.

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Kakaolu Kurabiye


MALZEMELER
1 paket kadar margarin
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Un (4-5 su bardağı kadar ayarlayabilirsiniz)
YAPILIŞI
Yumuşattığınız margarini, sıvıyağı ve pudra şekerini, mahlebi bir kaba alıp bir süre karıştırın. Daha sonra yumurtayı ekleyin bir süre daha karıştırın. Ardından nişasta, kabartma tozu, vanilyayı ve azar azar unu ekleyip karıştırmaya devam edin. 
Hamurun yarısını bir kenara ayırın. Bir yarısını çok az un ekleyerek yoğurmaya devam edin ve yoğurma işlemini tamamlayın. Diğer yarısına da kakao ekleyerek iyice yoğurun.
Yoğurma işlemleri tamamlandıktan sonra her iki hamurdan da fındık büyüklüğünde parçalar koparın. 2 adet kakaolu, 2 adet sade yuvarlak parçayı avucunuza koyarak, elinizde yuvarlayın. Her parçalara aynı işlemi yapıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Önceden ısıttığınız fırında 20-30 dakika pişirin. Servis yapın.

26 Nisan 2015 Pazar

Sarımsağın Faydaları

www.yemekteyiz.gen.tr

- Kolestrolü düşürür
- Kilo kontrolünde yardımcı rol oynar
- Cilt yaralarında faydalıdır
- Beyin kanaması riskini azaltır
- Kuvvetli bir antibiyotiktir
- Kan akışını hızlandırır
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır
- Saç derisine uygulandığında dökülmesini önler ve saçları kuvvetlendirir
- Kan incelticidir
- Salgın hastalıkların yayılmasını engeller
- Mide ve bağırsakları dezenfekte eder
- Akciğeri kuvvetlendirir
- Mantar tedavilerinde yardımcıdır
- Damarların tıkanmasını engeller
- Atardamar kireçlenmesine iyi gelir
- Kalbi kuvvetlendirir
- Bronşit hastalığına çok iyi gelir
- Damarları genişletir, dolayısıyla teri arttırır
- Ateş düşürücü özelliği vardır

19 Nisan 2015 Pazar

Lahmacun (Ev Yapımı)

www.yemekteyiz.gen.tr


MALZEMELER
Hamuru için;
2 su bardağından biraz fazla ekmek unu (Kıvama göre ayarlayabilirsiniz)
2 çay kaşığına yakın tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı instand maya
Ilık su
İçi için;
350 gram kıyma
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
1 adet dolmalık biber
Kırmızı toz biber
Kırmızı pul biber
Karabiber 
Kimyon 
Tuz
YAPILIŞI
Bir kabın içinde unu eleyip mayayı ve tuzu katın, harmanlayın.
Sıvıyağı 1 su bardağı ılık suyun içine koyun. Unu havuz gibi açıp sıvıyağlı ılık suyu ortasına dökün. Tekrar hepsini birlikte harmanlayın.
Elinizi unlayıp yumuşak bir hamur elde edene kadar hamuru yoğurun. Daha sonra bir kabı yağlayın ve hamuru bu kaba koyun. Üzerini kapatarak 1 saat kadar mayalanması için kenarda bekletin.
Diğer yandan içi harcı için olan bütün malzemeleri bir tencere içine alarak iyice karıştırın. Tabi ki soğan, domates, sarımsak, dolmalık biber ve maydanozları ince ince doğrayarak ekleyin. Atşete birkaç dakika çevirin. Kapağı kapalı birkaç dakika kadar daha pişirerek ateşten alın.
Sonrasında hamuru, unladığınız tezgah üzerinde eşit parçalara bölün. Her bir parçayı çok ince tabaka olacak şekilde merdane yardımıyla açın. Ne kadar ince açarsanız iyi sonuçlar elde edersiniz. 
Açtığınız her bir parça içine hazırladığınız harçtan yayarak sürün.
Teflon bir tavaya (krep tavası olabilir) oluşturduğumuz her lahmacunu teker teker koyup altı biraz kızarana kadar pişirin. 
Daha sonra önceden ısıttığınız fırının ızgara bölümünde de bir süre pişirin. Fırının kapağını tam kapatmayın hafif açık kalsın. Ve yanmaması için sık sık fırını kontrol edin.
Kenarları hafif kızardığında fırından alıp ikiye katlayın ve üzerine kuru bir havlu örtün. Diğer parçaları da pişirip tamamladıktan sonra servis yapın.