11 Ocak 2015 Pazar

Pastırmalı Humus

www.yemekteyiz.gen.tr/pastirmali-humus/

MALZEMELER
2 su bardağı nohut
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı tahin
4 diş sarımsak
3 adet limon
Kırmızı biber
Kırmızı pul biber (dilerseniz)
1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı tereyağı
Dolmalık fıstık
Birkaç dilim pastırma
Tuz
 YAPILIŞI
Nohutu bir gece öncesinden suda bekletin. Ertesi gün nohutun sertliği ve yumuşaklığına göre karbonatı da ekleyip 20 dakika – 45 dakika arası düdüklü tencerede pişirin. Ve kabuklarını ayırın. Vaktiniz yoksa konserve nohut da kullanabilirsiniz. Daha sonra robot yardımıyla püre haline getirin.
Sonra püreyi bir kaba koyun. Limonun suyunu limon sıkacağı yardımıyla ayrı bir kaba sıkın. Sarımsakları ince ince doğrayıp limon suyuna ekleyin. Ardından tahini, sıvıyağı, kırmızı biberleri ekleyin. Hepsini iyice karıştırın.
Daha sonra karışımı püreye yavaş yavaş ve yedire yedire ekleyin. İyice karıştırın. Ardından üzerine tereyağ içinde kızdırdığınız biberleri ekleyin. Daha sonra soğumaya bırakın. Pastırmayı kırmızı biberli yağda bir süre çevirin.

Humus soğuduktan ve sertleştikten sonra üzerine pastırmayı ilave edin. Ve baharatlarla ya da dilediğiniz maydanoz,  dolmalık fıstık gibi malzemelerle süsleyin.  Servis yapın.

9 Ocak 2015 Cuma

Puf Poğaça

www.yemekteyiz.gen.tr/puf-pogaca/

MALZEMELER
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı şeker
2,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
1 adet yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un
Susam
YAPILIŞI
1 bardak sıcak suda mayayı eritin. 1 yumurta ve diğer yumurtanın akını ilave edin. Sarısını da üzerine sürmek için bir kenara ayırın. Şekeri, tuzu, sütü, sıvıyağı ve aldığı kadar unu da ekleyip iyice yoğurun.
Yoğurduktan sonra hamuru 3 parçaya bölün. (Daha iyi mayalanmış olur) Bir kenarda mayalanması için 2 saat kadar üzerine nemli bir bez örterek bekletin. 2 saat sonrasında hamurlardan küçük parçalar alıp elinizle yuvarlak ve hafif bastırılmış şekiller verin. Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve susam ya da çörek otu serpin.

Hafif yağladığınız tepsiye her birini dizerek 15 dakika kadar bekletin. Ardından önceden ısıttığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Servis yapın.

8 Ocak 2015 Perşembe

Portakal Jöleli Kek

www.yemekteyiz.gen.tr/portakal-joleli-kek/

KEK MALZEMESİ
2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı kakao
Un
ÜZERİ İÇİN
2 su bardağı portakal suyu
1,5 yemek kaşığı nişasta
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı şeker
Ahududulu Draje çikolata

YAPILIŞI
Kek malzemelerini bir kaba alıp iyice karıştırın. Bir tart kabını yağlayıp hazırladığınız karışımı içine koyun. Ardından daha önce ısıttığınız fırında keki pişirin.
Kek piştikten sonra kalıptan çıkarın. Bir tabağa alıp soğumasını sağlayın. 
Jölesi için portakal suyunu, nişastayı ve şekeri bir tencereye alın. Ateşte koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Jöleyi de soğuması için bir kenarda bekletin.
Daha sonra keki ters çevirip jöleyi üzerine dökün. Boşluk kısmına yaygınlaştırınca tekrar soğumaya bırakın. 
Krem şantiyi sütle birlikte mikser yardımıyla iyice çırpın. Kekin üzerine sürdüğünüz ve soğuttuğunuz jölenin üzerine düzgün şekilde yayın. 
Ahududulu draje çikolata ile süsleyin. Dilerseniz hindistan cevizi, farklı drajaler ile de süsleyebilirsiniz. 

7 Ocak 2015 Çarşamba

Babaganuş

www.yemekteyiz.gen.tr/babaganus/

MALZEMELER
2 adet bostan patlıcan
2 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biberi
3 diş sarımsak
Limon
Sıvıyağ
Tuz
Süslemek için maydanoz

YAPILIŞI

Patlıcan, kırmızı biber, çarliston biberleri közleyin. Közledikten sonra biraz soğutup kabuklarını temizleyin. 
Daha sonra hepsini servis yapacağınız kaba küçük küçük doğrayın. İnce ince doğradığınız ya da rendelediğiniz sarımsakları ilave edin. Ağız tadınıza göre miktarını ayarlayıp yağ, limon ve tuzu da ekleyin. 

Ardından hepsini iyice karıştırın. İnce ince doğradığınız maydanoz ile üzerini süsleyin. servis yapın. 

5 Ocak 2015 Pazartesi

Kabaklı Havuç Salatası

www.yemekteyiz.gen.tr/kabakli-havuc-salatasi/

MALZEMELER
Yarım kilo havuç
Yarım kilo kabak
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
4 adet sarımsak
Tuz
Sıvıyağ 
Ceviz kırıkları
Kırmızı pul biber
YAPILIŞI
Kabakları ve havuçları ayrı kaplarda rendeleyin. Özellikle kabağın suyunu rendeledikten sonra sıkın. Daha sonra yine ayrı ayrı çok az bir sıvıyağda her ikisini de kavurun.
Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, ince ince dilimlediğiniz ya da rendelediğiniz sarımsakları ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. 
Servis tabağına kavurduğunuz havuç ve kabakları koyun. Ardından hazırladığınız yoğurtlu karışımı ekleyip karıştırın. Üzerini kırmızı pul biber ve ceviz parçalarıyla süsleyin. Servis yapın. (Dilerseniz tereyağını kırmızı pul biber ile kızdırıp da salatayı süsleyebilirsiniz) 

3 Ocak 2015 Cumartesi

Pepeçura

Pepecura
www.yemekteyiz.gen.tr/pepecura/
MALZEMELER
4 yemek kaşığı mısır nişastası ya da mısır unu
1 kilo siyah üzüm
5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
İsteğe göre hindistan cevizi, çam fıstığı ya da çekilmiş fındık

YAPILIŞI
Siyah üzümleri tane tane yıkayıp ayırın ve geniş bir kaba alın. Üzerine toz şekeri ilave ederek bir kaşık yardımıyla üzümleri ezin. Ardından 4 su bardağı su ilave ederek tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
Kaynatıp ateşten aldıktan sonra süzgeç yardımıyla güzelleri süzün.
Diğer yandan 1 su bardağı suda nişastayı eritin. Süzdüğünüz üzüm suyunu 1 su bardağı eritilmiş nişastayla birlikte pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Karıştırdıktan sonra tekrar tencereye alın ve kaynamaya bırakın. Üzeri göz göz olana kadar karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika kadar kısık ateşte tutmaya devam edin.

Daha sonra karışımı servis kaselerine boşaltın. Üzerini isteğinize göre çam fıstığı, çekilmiş fındık, hindistan cevizi ile süsleyin. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis yapın.