19 Nisan 2015 Pazar

Lahmacun (Ev Yapımı)

www.yemekteyiz.gen.tr


MALZEMELER
Hamuru için;
2 su bardağından biraz fazla ekmek unu (Kıvama göre ayarlayabilirsiniz)
2 çay kaşığına yakın tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı instand maya
Ilık su
İçi için;
350 gram kıyma
1 adet soğan
3 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
1 adet dolmalık biber
Kırmızı toz biber
Kırmızı pul biber
Karabiber 
Kimyon 
Tuz
YAPILIŞI
Bir kabın içinde unu eleyip mayayı ve tuzu katın, harmanlayın.
Sıvıyağı 1 su bardağı ılık suyun içine koyun. Unu havuz gibi açıp sıvıyağlı ılık suyu ortasına dökün. Tekrar hepsini birlikte harmanlayın.
Elinizi unlayıp yumuşak bir hamur elde edene kadar hamuru yoğurun. Daha sonra bir kabı yağlayın ve hamuru bu kaba koyun. Üzerini kapatarak 1 saat kadar mayalanması için kenarda bekletin.
Diğer yandan içi harcı için olan bütün malzemeleri bir tencere içine alarak iyice karıştırın. Tabi ki soğan, domates, sarımsak, dolmalık biber ve maydanozları ince ince doğrayarak ekleyin. Atşete birkaç dakika çevirin. Kapağı kapalı birkaç dakika kadar daha pişirerek ateşten alın.
Sonrasında hamuru, unladığınız tezgah üzerinde eşit parçalara bölün. Her bir parçayı çok ince tabaka olacak şekilde merdane yardımıyla açın. Ne kadar ince açarsanız iyi sonuçlar elde edersiniz. 
Açtığınız her bir parça içine hazırladığınız harçtan yayarak sürün.
Teflon bir tavaya (krep tavası olabilir) oluşturduğumuz her lahmacunu teker teker koyup altı biraz kızarana kadar pişirin. 
Daha sonra önceden ısıttığınız fırının ızgara bölümünde de bir süre pişirin. Fırının kapağını tam kapatmayın hafif açık kalsın. Ve yanmaması için sık sık fırını kontrol edin.
Kenarları hafif kızardığında fırından alıp ikiye katlayın ve üzerine kuru bir havlu örtün. Diğer parçaları da pişirip tamamladıktan sonra servis yapın.

16 Nisan 2015 Perşembe

Zeytinyağlı Pazı Sarması


MALZEMELER
1 bağ sarmalık pazı
2 adet limon
Su
İçi İçin;
2 su bardağı pirinç
3 adet soğan
1 baş sarımsak
2 adet kırmızı biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı kuru nane
Karabiber
Yenibahar
Sumak
Tarçın
1 çay bardağı saf zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
YAPILIŞI
Pazı yaprakların ayıklayıp iyice yıkayın ve saplarını kopartın. Bir tencereye su koyarak suyu kaynatın. Pazı yapraklarını tencerenin büyüklüğüne göre 4-5 adet yaprak atarak 2 dakika kadar haşlayıp süzgeç yardımıyla sudan çıkarın. Her bir yaprağa aynı işlemi uygulayın. Hepsini bitirdikten sonra soğuması için kenarda bekletin.
Diğer yandan içini hazırlamak için pirinci ayıklayıp yıkayın. Bir tencerede 3-4 dakika çevirerek kavurun. Daha sonra zeytinyağını, domates salçasını ve baharatları ekleyin. Kısık ateşte 3-4 dakika daha kavurun.  İnce ince doğradığınız sarımsak, soğan ve biberleri ve de ceviz kırıklarını ekleyip son kez 3-4 dakika kadar daha kavurduktan sonra ateşten alın. Soğuması için kenarda bekletin.
Ayıkladığınız pazı saplarını bir tencerenin dibine serin.
Soğuyan pazı yapraklarının büyük olanlarını ikiye bölerek, küçükleri içinse olduğu gibi içine hazırladığınız harçtan koyarak sarın. Bütün yapraklara aynı işlemi uygularken her sardığınız yaprağı, sapları serdiğiniz tencereye yuvarlak şekilde dizin. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip sarma taşı ya da düz bir tabakla üzerine örtün. Orta ateşte pişirmeye bırakın. 
Pişmesine yakın tuzunu ve 2 adet limonun suyunu ekleyin. Bu şekilde 10-15 dakika kadar daha pişirdikten sonra ateşten alın. Dilediğiniz gibi süsleyin. Servis yapın.

14 Nisan 2015 Salı

Sebzeli Tavuk Güveç


MALZEMELER
4-5 adet tavuk butu
3 adet patates
3 adet domates
2 adet patlıcan
2 adet soğan
4 adet yeşil biber
8 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Tavuk butlarını kuşbaşı şeklinde doğrayın ve güvecin dibine yerleştirin.
Soğanları soyup ikiye bölün. Patatesleri soyup dörde bölün. Patlıcanların acısını çıkarın ve alacalı şekilde soyup uzunlamasına ve sonra ikiye bölün. Sarımsakları soyun fakat doğramayın ya da ezmeyin. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp dilediğiniz gibi doğrayın. Domateslerin de kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
Ayrı bir kaba salçayı ve baharatları koyun. Üzerine sıcak suyu dökerek ezin.
Tavuk butlarını yerleştirdiğimiz güvece hazırladığımız malzemeleri eklemeye başlayabiliriz. Sırayla soğan, patates, patlıcan, bütün sarımsak, yeşil biber ve domatesi koyduktan sonra salçalı karışımı da üzerine gezdirerek ekleyin. Daha sonra parça parça kestiğiniz tereyağı parçalarını da güvecin en üstüne yerleştirin. İsteğe göre en üste de daire daire doğradığınız domates ekleyebilirsiniz.
Daha sonra güvencin kapağını kapağıyla ya da alüminyum folyo sararak kapatın. Ateşi çok yüksek olmayacak şekilde, mümkün olduğunca kısık bir ateşte bir süre ocakta pişirin.
Ardından önceden ısıttığınız fırında pişirmeye devam edin. Ortalama pişme süresi 30-40 dakika kadar, sebzelere göre değişiklik gösterebilir.  

13 Nisan 2015 Pazartesi

Kazandibi


MALZEMELER
4,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Bir tencereye unu, sütü, pirinç ununu, şekeri, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Karışımın top top olmamasını sağlayacak şekilde çırpma teli ile iyice karıştırın. Daha sonra kısık ateş üzerine alıp karıştırmaya devam edin. Kabarcıklar oluşana kadar kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın.
Diğer bir yandan cam ya da alüminyum bir tepsinin içini tereyağ ile yağlayın. Ardından pudra şekeri serpin.
Pişirdiğiniz muhallebinin bir kısmını, ince tabaka şeklinde bu tepsinin içine eşit bir şekilde yayın. Tepsiyi ocaktaki ateşte koyarak, çevire çevire koyu renk almasını sağlayın. Kahverengi gibi bir renk aldıktan sonra kalan muhallebiyi de üzerine dökün. 
Üzerine hafif nemli bir bez örterek soğumaya bırakın. Ardından buzdolabında 3-4 saat bekletin. 1 gün bekletirseniz daha iyi olur.
Ertesi gün buzdolabından alıp uzunlamasına kesin ve rulo şeklini verin. Servis yapın.

11 Nisan 2015 Cumartesi

Sıcak Çikolata

5 Dakikada Hazır :)

MALZEMELER
1,5 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı toz şeker
Vanilya
YAPILIŞI
Bir cezveye kakao, şeker ve sütü alın. Ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra vanilyayı ekleyin. Bir taşımlık kaynatın. Servis yapın.

10 Nisan 2015 Cuma

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası


MALZEMELER
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber (hazır da kullanabilirsiniz) 
1 su bardağına yakın tane mısır
4 adet kornişon turşu
Yarım kase yoğurt
2 diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Tuz
YAPILIŞI
Közlenmiş biberleri uzunlamasına kesip 4-5 parça elde edin. Kestiğiniz her bir parçayı sararak rulo haline getirip servis tabağına yerleştirin. Etrafına mısırları ekleyin. Yine en son etrafına küp küp ya da uzun uzun kestiğiniz kornişon turşuları ekleyin.
Yoğurdu iyice çırpıp içine ince ince doğradığınız sarımsakları ve tuzu ilave edin. Yoğurdu hazırladığınız salatanın üzerine dökün. En son olarak da kırmızı pul biber serpin (Ya da tercihe göre kırmızı pul biberi sıvıyağda kızdırarak ekleyebilirsiniz) Servis yapın.