MALZEMELER
2 adet yumurta
Yarım paket yaş maya
3 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
Sıvıyağ
1 çay kaşığı kadar tuz
Aldığı kadar un
Yarım paket bitter çikolata
1 paket sütlü çikolata
Yarım su bardağı krema
Tercihe göre süslemek için pudra şekeri, şekerleme vs.
YAPILIŞI
Ilık süt, şeker ve mayayı eritip 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra ılık su ve yumurtayı ve sonra tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karıştırdıktan sonra unu azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin. Yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve bu parçaları elinizle yuvarlayın. Uygun bir kenara bolca un serpip hamurları buraya dizin. Üzerini kapatarak 20 dakika kadar bekletip mayalanmasını sağlayın.
Mayalandıktan sonra elinizle hamurları düzleştirip bir su bardağı yardımıyla yuvarlaklar elde edin. Yuvarlağın ortasına da (bir meşrubat kapağı yardımıyla olabilir), daha küçük yuvarlak yapıp içini boşaltın. Sonra tekrar mayalanması için kenarda bekletin.
Mayası inmeden çok kızgın olmayan yağda ve kısık ateşte hamurları pişirin. İyice pişirdikten sonra yağlarını çekmesi için kağıt havlu serdiğiniz bir tepsiye dizin. Daha sonra da benmari usulü erittiğiniz çikolata ve kremaya batırıp üzerine renkli şekerlemelerle süsleyebilirsiniz. Ya da çikolata yerine pudra şekerine batırabilirsiniz.
MALZEMELER 1 yemek kaşığı un2 adet yumurta1 yemek kaşığı şeker2 yemek kaşığı tereyağı80 gram bitter çikolataPudra şekeri YAPILIŞI Yumurta aklarını ve şekeri köpürtene kadar iyice karıştırın. Diğer yandan tereyağı ve çikolatayı ateşte eritin. Erittiğiniz çikolata karışımını, karıştırdığınız yumurta karışımına ekleyin. Ardından unu ve yumurtanın sarılarını da ekleyerek iyice karıştırmaya devam edin. Sufle kaplarının içini yapışmaması için tereyağı ile yağlayın ve pudra şekere dökün. Elde ettiğiniz sufleyi de ekleyerek, önceden ısıttığınız fırında 10 dakika kadar pişirin. Üzerini pudra şekeri ile süsleyin. Servis yapın.
MALZEMELER1 tane brokoli1 tane karnıbahar1 tane havuç2 yemek kaşığı mısır1 adet limonSıvıyağ TuzKırmızı pul biberKarabiber YAPILIŞI Brokoli ve karnabaharı iyice temizleyip yıkayın. Daha sonra ikisini de ayrı ayrı haşlayın. Ateşten alıp soğuması için bir kenarda bekletin. Soğuduktan sonra servis yapacağınız kaba alın. Üzerine 1 adet havuç rendeleyin. Ve 2 yemek kaşığı tane mısır ekleyin. Limon, Sıvıyağ, Kırmızı pul biber, karabiber ve tuzunu katıp servis yapın.
MALZEMELER1 adet yumurta4 yemek kaşığı kakaoYarım paket margarin1 çay bardağı sıvıyağ1 çay bardağı şekerAldığı kadar un1 paket vanilya2 çay bardağı su2 çay bardağı şeker YAPILIŞI2 çay bardağı su ile 2 çay bardağı şekeri kaynatın ve daha sonra soğumaya bırakın.Diğer yandan 1 adet yumurtayı mikser yardımı ile iyice çırpın. Üzerine yağı ve şekeri ilave edip 5 dakika kadar daha çırpın. Sonra diğer malzemelerin tümünü de ekleyip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Daha sonra hamurdan küçük küçük parçalar kopararak yuvarlak şekil verin ve kenara ayırın. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın.Sonrasında yağlanmış tepsiye bütün parçaları dizin. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Üzeri çatlamaya başlayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra fırından alıp daha önce hazırlayıp soğumaya bıraktığınız şerbetin içinde biraz bekletip servis tabağına alın. Dilerseniz üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. Servis yapın.
MALZEMELERYarım kilo hamsiMısır unu1 su bardağı pirinç1 adet soğanSıvıyağTereyağıBirkaç dal maydanozKırmızıbiberKarabiberDolmalık fıstıkKuş üzümüTuz YAPILIŞI Soğanı küp küp doğrayıp biraz sıvıyağı ve biraz da tereyağı katarak kavurun. Diğer yandan da pirinci ayıklayıp yıkayın.Soğanlar pembeleşince pirinci ilave edip kavurun. 5-10 dakika kadar kavurduktan sonra biraz kaynar su ilave edin. Su pirincin üzerine biraz çıkmış olmalı. İçine dolmalık fıstık, kuş üzümü, doğranmış maydanoz, karabiber, kırmızıbiber ve tuzu katıp kısık ateşte bırakın.Diğer yandan hamsileri iyice temizleyip kılçıklarını alın ve başlarını koparın. İyice yıkadıktan sonra hafif tuzlayın. Bir kaba mısır unu koyup hamsileri una bulayın. Yağladığınız bir tava içine hamsilerin sırtları alta gelecek şekilde sıralayın.Daha sonra hazırladığınız içi dizdiğiniz hamsinin içine düzgün şekilde yayın. Kenarlardan sarkan hamsilerin uçlarını pirincin üzerine gelecek şekilde kapatın. Böylelikle kenarları hamsi ile kapatmış bulunuyorsunuz. Ortada kalan açık yerleri de, kalan hamsileri sırtları üste gelecek şekilde dizerek tamamen hamsiyle kaplamış olun.Önceden sıvıyağ kızdırdığınız ateşte üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Arada tavanın kapağına ters çevirerek pişirme yönünü değiştirin. Servis yapın.Hamsili pilavı fırında da pişirebilirsiniz.
MALZEMELER Yarım kilo kıyma2 adet soğan1 adet yaş maya1 çay bardağı sıvıyağTuz1 su bardağı ılık su1,5 tatlı kaşığı kadar şekerAldığı kadar un1 adet yumurta sarısıTereyağı YAPILIŞI Akşamdan ılık su içine mayayı ve 1,5 tatlı kaşığı kadar toz şekeri atıp karıştırın.Unu bir kaba koyun. İçine biraz tuz ve 1 çay bardağı sıvıyağ ekleyin. Daha sonra mayalı suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Aldığı kadar un ile birlikte ılık su ve diğer malzemelerden de biraz daha eklemeye devam ederseniz daha fazla hamur elde etmiş olursunuz. Hamuru sabaha kadar bekletip mayalanmasını sağlayın. Kıymayı soğanla iyice kavurun. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezeler haline getirin. Daha sonra her bir hamura merdane yardımıyla oval şekiller verin. İçine uzunlamasına kıymalı karışımı koyup pide şeklini verin. Daha sonra yumurta sarısını da üzerine iyice sürün. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Pişip fırından aldıktan sonra üzerine tereyağı sürün. Sıcak servis yapın.