14 Nisan 2015 Salı

Sebzeli Tavuk Güveç


MALZEMELER
4-5 adet tavuk butu
3 adet patates
3 adet domates
2 adet patlıcan
2 adet soğan
4 adet yeşil biber
8 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı sıcak su
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Tavuk butlarını kuşbaşı şeklinde doğrayın ve güvecin dibine yerleştirin.
Soğanları soyup ikiye bölün. Patatesleri soyup dörde bölün. Patlıcanların acısını çıkarın ve alacalı şekilde soyup uzunlamasına ve sonra ikiye bölün. Sarımsakları soyun fakat doğramayın ya da ezmeyin. Yeşil biberlerin çekirdeklerini çıkarıp dilediğiniz gibi doğrayın. Domateslerin de kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
Ayrı bir kaba salçayı ve baharatları koyun. Üzerine sıcak suyu dökerek ezin.
Tavuk butlarını yerleştirdiğimiz güvece hazırladığımız malzemeleri eklemeye başlayabiliriz. Sırayla soğan, patates, patlıcan, bütün sarımsak, yeşil biber ve domatesi koyduktan sonra salçalı karışımı da üzerine gezdirerek ekleyin. Daha sonra parça parça kestiğiniz tereyağı parçalarını da güvecin en üstüne yerleştirin. İsteğe göre en üste de daire daire doğradığınız domates ekleyebilirsiniz.
Daha sonra güvencin kapağını kapağıyla ya da alüminyum folyo sararak kapatın. Ateşi çok yüksek olmayacak şekilde, mümkün olduğunca kısık bir ateşte bir süre ocakta pişirin.
Ardından önceden ısıttığınız fırında pişirmeye devam edin. Ortalama pişme süresi 30-40 dakika kadar, sebzelere göre değişiklik gösterebilir.  

13 Nisan 2015 Pazartesi

Kazandibi


MALZEMELER
4,5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı pudra şekeri
3 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Bir tencereye unu, sütü, pirinç ununu, şekeri, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Karışımın top top olmamasını sağlayacak şekilde çırpma teli ile iyice karıştırın. Daha sonra kısık ateş üzerine alıp karıştırmaya devam edin. Kabarcıklar oluşana kadar kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpın.
Diğer bir yandan cam ya da alüminyum bir tepsinin içini tereyağ ile yağlayın. Ardından pudra şekeri serpin.
Pişirdiğiniz muhallebinin bir kısmını, ince tabaka şeklinde bu tepsinin içine eşit bir şekilde yayın. Tepsiyi ocaktaki ateşte koyarak, çevire çevire koyu renk almasını sağlayın. Kahverengi gibi bir renk aldıktan sonra kalan muhallebiyi de üzerine dökün. 
Üzerine hafif nemli bir bez örterek soğumaya bırakın. Ardından buzdolabında 3-4 saat bekletin. 1 gün bekletirseniz daha iyi olur.
Ertesi gün buzdolabından alıp uzunlamasına kesin ve rulo şeklini verin. Servis yapın.

11 Nisan 2015 Cumartesi

Sıcak Çikolata

5 Dakikada Hazır :)

MALZEMELER
1,5 su bardağı süt
2 tatlı kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı toz şeker
Vanilya
YAPILIŞI
Bir cezveye kakao, şeker ve sütü alın. Ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra vanilyayı ekleyin. Bir taşımlık kaynatın. Servis yapın.

10 Nisan 2015 Cuma

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası


MALZEMELER
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber (hazır da kullanabilirsiniz) 
1 su bardağına yakın tane mısır
4 adet kornişon turşu
Yarım kase yoğurt
2 diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Tuz
YAPILIŞI
Közlenmiş biberleri uzunlamasına kesip 4-5 parça elde edin. Kestiğiniz her bir parçayı sararak rulo haline getirip servis tabağına yerleştirin. Etrafına mısırları ekleyin. Yine en son etrafına küp küp ya da uzun uzun kestiğiniz kornişon turşuları ekleyin.
Yoğurdu iyice çırpıp içine ince ince doğradığınız sarımsakları ve tuzu ilave edin. Yoğurdu hazırladığınız salatanın üzerine dökün. En son olarak da kırmızı pul biber serpin (Ya da tercihe göre kırmızı pul biberi sıvıyağda kızdırarak ekleyebilirsiniz) Servis yapın. 

9 Nisan 2015 Perşembe

Haşhaşlı Peynirli Poğaça


MALZEMELER
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım paket margarin
1 kahve fincanı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı haşhaş
Un
Tuz
İçi İçin
Beyaz peynir
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Susam
YAPILIŞI
Derin bir kap içerisine sıvıyağ, yoğurt, yumurta ve tuzu ekleyip karıştırın. Margarini bir tavada ateşte eritip soğutun ve karışımın içine yağı da ekleyin. Ardından haşhaşı biraz karıştırdıktan sonra da kabartma tozunu, sirkeyi ve unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Elinize yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yassı hale getirin ve içine bir miktar peynir koyun. Sonra hamuru yuvarlayıp tekrar hafif yassı şeklini verin. Her bir parçaya aynı işlemi uygulayın.
Yağladığınız ya da yağlanmış kağıt koyduğunuz tepsiye hepsini dizin. Daha sonra yumurta sarısını çırpıp poğaçaların üzerine sürün. Bir bıçak yardımıyla üzerlerini çarpı şeklinde çizin. Susam serpin. Önceden ısıttığınız fırında kızarana kadar pişirin. Servis yapın.

7 Nisan 2015 Salı

Kısır


MALZEMELER
2 su bardağı kısırlık bulgur
1 adet soğan
10 dal yeşil soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
3 adet domates
4 adet yeşil sivri biber
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kadar salça (domates biber karışık olabilir)
2 adet limon
Kırmızıbiber
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Bulgurları iyice ayıkladıktan sonra 1-2 kere yıkayın. Daha sonra bulguru kapaklı bir kaba alıp üzerine kaynar su ekleyin. Kapağını kapatıp kabarmasını sağlayın. Suda fazla bekletmeyin çok şişip pilav gibi olmasın.
Bir yandan yeşillikleri, soğanı ve domatesleri (soyduktan sonra) ince ince doğrayıp hazır hale getirin. 
Islattığınız bulgurun içine ilk önce salça, limon, sıvıyağ ve tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Baharatları ekleyip tekrar karıştırın. Son olarak ince ince doğradığınız malzemeleri de ekleyip karıştırın. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.