31 Ocak 2015 Cumartesi

Mısırlı Patates Yoğurtlama

www.yemekteyiz.gen.tr/misirli-patates-yogurtlama/

MALZEMELER
4 adet patates
1 su bardağı tane mısır
1 kase yoğurt
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Sıvıyağ
2 diş sarımsak
Kırmızıbiber
Tuz

Patatesleri soyup haşlayın. Haşladıktan sonra iyice ezin hamur yoğurur gibi elinizle bir süre karıştırın. Daha sonra tane mısırların yarısını içine katarak tekrar bir süre daha karıştırın. Daha sonra patateslerden ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yuvarlak şekiller elde edin.
Her bir yuvarladığınız patatesleri servis tabağına dizin. Hepsini servis tabağına dizin. Kalan mısırları da üzerine serpin.
Yoğurtun içine sarımsakları küçük küçük doğrayıp tuz ekleyin. İyice karıştırıp servis tabağına, patateslerin üzerine yoğurdu ekleyin. 

Diğer yandan tereyağı ve bir miktar sıvıyağını tavada kızdırın. Kırmızı biberi katıp hemen ateşten alın. Yoğurtlu patatesin üzerine kırmızı biberli yağı kaşık yardımıyla yayıp süsleyin. Servis yapın.

29 Ocak 2015 Perşembe

Daha Mutlu Mutfaklar İçin Çocuğunuzla Yemek Tarifleri Deneyin :)

Çocuğunuzla yemek tarifi denemek ya da bildiğiniz bir yemeği birlikte yapmak size ve ona çok şey katacaktır. Mutfağı sevecek, hatta yemek yemeyi sevecek, hayal dünyasını da geliştirecektir. Erkek çocuğu ya da kız çocuğu hiç farketmez her iki cinsiyet de bundan mutluluk duyacaktır. 
Bir kabın içine birlikte koyduğunuz malzemeleri karıştırması görevini verirseniz sonucunu gördüğünde başarısı için mutlu olacaktır. Tabi siz de. Bunun yanı sıra geçirdiği eğlenceli vakitler ona oyun gibi gelecektir ve muhakkak paha biçilmez olacaktır. Yaptığı işten dolayı tebrik edildiğinde de yeniden başka şeyler yapmak istemenin hayaline bile dalacaktır.
Şüphesiz yaşı daha büyüdükçe mutfakta size en büyük yardımcı olacaktır :)Sizin de yaptığınız gibi yemeğe mutluluğunu, neşesini, hayallerini ve sevgisini katacaktır. 
Daha mutlu mutfaklar için çocuğunuzla yemek tarifleri deneyin.

27 Ocak 2015 Salı

Çocuklara Yemek Yedirmek

Bazı çocuklara yemek yedirmek tam bir işkencedir. Ne yaparsanız yapın ya başaramazsınız ya da çok yorulursunuz. Sonuçta günde kaç kere gıda almaları gerekiyor. Çocuklardaki bu tutum anne ve babaların sağlık problemleri endişesine yol açıyor. İkna etmeye çalışıyorsunuz, oyalanmasını sağlıyorsunuz, sevdiği bir şey ile ödüllendiriyorsunuz ya da sevmediği bir şey ile cezalandırıyorsunuz. Yine de olmuyor mu?
Aslında sebzelerden, meyvelerden çocuğunuzun hoşuna giden şekiller yapabilirsiniz. Yaratıcılığınızı ve hayal gücünüzü birleştirdiğinizde çok eğlenceli yemekler ortaya koyabilirsiniz. Bu çocuğunuzun hoşuna gidecektir.
Örneğin sebzelerden bir araba yaptığınızı düşünün. Belki küçük bir de hikaye uydurursunuz. Onu yerken hikayeyi anlatmış olursunuz. “Arabanın tekerleğini değiştirmemiz lazım” deyip tekerlek yerine koyduğunuz yemeği yedirin :) Ya da bir kız bebek sembolü oluşturup “Hadi saçını keselim” deyip saçı yerine koyduğunuz yemeği yedirin :)

Onlar herşeyi oyun olarak gördükleri için yemek yeme alışkanlıklarını hoşlandıkları şeyleri yaparak kazandırmaya çalışabilirsiniz. Yemek yerken sohbet etmek, hikaye anlatmak, çizgi film izlemek, şarkı söylemek gibi birçok seçenek de çocuğunuzun dikkatini çekebilir. :) Bol vitaminli, gıdalı günler çocuklara...

Zeytinli Açma

www.yemekteyiz.gen.tr/zeytinli-acma/


MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 adet maya
4 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağına yakın sıvıyağ
1 yumurta, 1 yumurta sarısı
Zeytin
Aldığı kadar un

Süt ve suyu bir tencerede ateşte ılık hale getirin. Ateşten alıp hamuru yoğuracağınız kaba alın. Ardından 1 adet mayayı katarak elinizle karıştırarak erimesini sağlayın.
Daha sonra üzerine yumurtayı ve sıvıyağını katarak elinizle karıştırmaya devam edin. Yine ardından şekeri, tuzu ekleyin. Biraz daha karıştırdıktan sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurma işlemine başlayın.
Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun. Hamur halini aldıktan sonra 1 saat kadar mayalanması için üzerini örterek bir kenarda bekletin.
1 saatin ardından hamurlardan bir miktar alarak, uzun bir şekil verip etrafında döndürerek gül böreği şekli verin. Her bir parçaya aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.

Hemen ardından üzerilerine 1 yumurta sarısını sürün. Hamurların üst taraflarına elinizle küçük yerler açarak çekirdeklerini çıkardığınız zeytinlerden birkaç tane yerleştirin. Dilerseniz sade, peynirli de yapabilirsiniz. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Servis yapın.

24 Ocak 2015 Cumartesi

Uğur Böceği Patates Salata

www.yemekteyiz.gen.tr/ugur-bocegi-patates-salata/

MALZEMELER
3 adet patates
6 adet kornişon turşu
Birkaç dal maydanoz
Birkaç dal yeşil soğan
2 adet kırmızı biber
Yarım kase yoğurt
Yarım limon
Mayonez
Zeytin
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Patatesleri soyup haşlayın. Haşlandıktan sonra rendeleyin ya da ezin. Bir kaba alın. İçine Küçük küçük doğradığınız maydanozları, yeşil soğanları ve kornişon turşuları katıp karıştırın. 
Daha sonra biraz sıvıyağ, karabiber, limon ve tuz ekleyerek iyice yoğurun. Servis tabağına, karışımı fotoğrafta gördüğünüz gibi şekillendirin. 

Şekil verdiğiniz patatesin üzerini, mayonezle karıştırdığınız yoğurdu kaşık yardımıyla her tarafına yayın. Daha sonra ince ince doğradığınız kırmızı biberlerle ve çekirdeğini çıkardığınız zeytinlerle yine fotoğraftaki gibi üzerini şekillendirin. Maydanoz yapraklarıyla etrafını süsleyin.Servis yapın.

23 Ocak 2015 Cuma

Domatesli Şehriye Çorbası

www.yemekteyiz.gen.tr/domatesli-sehriye-corbasi/

MALZEMELER
1 su bardağı domates rendesi
Yarım su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
4 su bardağı su
Birkaç dal maydanoz
Sıvıyağ
Tuz
YAPILIŞI
Bir tencerede tereyağı ve çok az miktarda sıvıyağı koyup ateşte eritin. Unu da ekleyip sürekli karıştırın. Daha sonra rendelediğiniz domatesleri ekleyip ezerek kavurun. İyice kavurduktan sonra suyu ekleyin. Karıştırarak kaynatın.
Kaynadıktan sonra tencereye tel şehriyeyi ve tuzu ekleyin. Ardından da küçük küçük doğradığınız maydanozu ilave edin. Bir taşım kaynatıp 5-10 dakika kadar dinlendirin. Servis yapın.

Dilerseniz üzerini maydanoz yaprakları ya da kuru nane ile süsleyebilirsiniz.