27 Ocak 2015 Salı

Zeytinli Açma

www.yemekteyiz.gen.tr/zeytinli-acma/


MALZEMELER
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 adet maya
4 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağına yakın sıvıyağ
1 yumurta, 1 yumurta sarısı
Zeytin
Aldığı kadar un

Süt ve suyu bir tencerede ateşte ılık hale getirin. Ateşten alıp hamuru yoğuracağınız kaba alın. Ardından 1 adet mayayı katarak elinizle karıştırarak erimesini sağlayın.
Daha sonra üzerine yumurtayı ve sıvıyağını katarak elinizle karıştırmaya devam edin. Yine ardından şekeri, tuzu ekleyin. Biraz daha karıştırdıktan sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurma işlemine başlayın.
Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun. Hamur halini aldıktan sonra 1 saat kadar mayalanması için üzerini örterek bir kenarda bekletin.
1 saatin ardından hamurlardan bir miktar alarak, uzun bir şekil verip etrafında döndürerek gül böreği şekli verin. Her bir parçaya aynı işlemi uygulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.

Hemen ardından üzerilerine 1 yumurta sarısını sürün. Hamurların üst taraflarına elinizle küçük yerler açarak çekirdeklerini çıkardığınız zeytinlerden birkaç tane yerleştirin. Dilerseniz sade, peynirli de yapabilirsiniz. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. Servis yapın.

24 Ocak 2015 Cumartesi

Uğur Böceği Patates Salata

www.yemekteyiz.gen.tr/ugur-bocegi-patates-salata/

MALZEMELER
3 adet patates
6 adet kornişon turşu
Birkaç dal maydanoz
Birkaç dal yeşil soğan
2 adet kırmızı biber
Yarım kase yoğurt
Yarım limon
Mayonez
Zeytin
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
Patatesleri soyup haşlayın. Haşlandıktan sonra rendeleyin ya da ezin. Bir kaba alın. İçine Küçük küçük doğradığınız maydanozları, yeşil soğanları ve kornişon turşuları katıp karıştırın. 
Daha sonra biraz sıvıyağ, karabiber, limon ve tuz ekleyerek iyice yoğurun. Servis tabağına, karışımı fotoğrafta gördüğünüz gibi şekillendirin. 

Şekil verdiğiniz patatesin üzerini, mayonezle karıştırdığınız yoğurdu kaşık yardımıyla her tarafına yayın. Daha sonra ince ince doğradığınız kırmızı biberlerle ve çekirdeğini çıkardığınız zeytinlerle yine fotoğraftaki gibi üzerini şekillendirin. Maydanoz yapraklarıyla etrafını süsleyin.Servis yapın.

23 Ocak 2015 Cuma

Domatesli Şehriye Çorbası

www.yemekteyiz.gen.tr/domatesli-sehriye-corbasi/

MALZEMELER
1 su bardağı domates rendesi
Yarım su bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
4 su bardağı su
Birkaç dal maydanoz
Sıvıyağ
Tuz
YAPILIŞI
Bir tencerede tereyağı ve çok az miktarda sıvıyağı koyup ateşte eritin. Unu da ekleyip sürekli karıştırın. Daha sonra rendelediğiniz domatesleri ekleyip ezerek kavurun. İyice kavurduktan sonra suyu ekleyin. Karıştırarak kaynatın.
Kaynadıktan sonra tencereye tel şehriyeyi ve tuzu ekleyin. Ardından da küçük küçük doğradığınız maydanozu ilave edin. Bir taşım kaynatıp 5-10 dakika kadar dinlendirin. Servis yapın.

Dilerseniz üzerini maydanoz yaprakları ya da kuru nane ile süsleyebilirsiniz.

20 Ocak 2015 Salı

Vişneli Sütlü Tatlı

www.yemekteyiz.gen.tr/visneli-sutlu-tatli/

MALZEMELER
3 yemek kaşığı un
1 litre süt
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Sosu İçin
2 su bardağı vişne suyu
1 su bardağı vişne
1 kahve fincanı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
Süslemek İçin
Hindistan cevizi

YAPILIŞI
Bir tencereye unu, sütü, nişastayı ve şekeri koyup karıştırarak kaynatın. Koyulaşmaya başladığında vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Kısık ateşte 3 dakika kadar daha pişirdikten sonra ateşten alın. Cam bir kaba alıp üzerini kaşık yardımıyla düzleştirin. Buzdolabına koyun ve 3 saat kadar buzdolabında bekletin. 
Diğer yandan sos için vişne suyunu bir tencereye aktarın. Ateşe koyun ve ardından nişasta ve şekeri ekleyip 3 dakika kadar daha sürekli karıştırın. Daha sonra çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri tencereye ekleyin. Orta ısılı ateşte kaynayıp kıvamını alana kadar karıştırmaya devam edin. Kıvamını alan sosu ateşten alıp ara ara karıştırarak soğumasını sağlayın.

Soğuttuğunuz sosu buzdolabında beklettiğiniz muhallebinin üzerine güzelce yayın. Ve tekrar buzdolabında 3 saat kadar beklettikten sonra üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.

18 Ocak 2015 Pazar

Kıymalı Kaşarlı Ekmekler

www.yemekteyiz.gen.tr/kiymali-kasarli-ekmekler/

MALZEMELER
4 adet hamburger ekmeği
250 gram kıyma
1 adet soğan
250 gram kaşar peyniri
Sıvıyağ
Tuz
YAPILIŞI
Soğanları küçük küçük doğrayın. Ateşte sıvıyağ ve bir tutam tuz atarak biraz kavurduktan sonra üzerine kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bittikten sonra ateşten alın.
Hamburger ekmeklerinin her birini ikiye bölün. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hepsini dizin. Dizdiğiniz ekmeklerin içine dilim dilim doğradığınız kaşarlardan birer dilim koyun. Daha sonra üzerine kavurduğunuz kıymadan her birine kaşık yardımıyla bir miktar koyun. Tekrar üzerine birer dilim kaşar peyniri koyun.

Daha önce ısıttığınız fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin. Servis yapın. Dilerseniz üzerini kırmızı pul biber ile de süsleyebilirsiniz.