2 Aralık 2014 Salı

Kıymalı Pide

559607_937456602945898_5242268244573130355_n

MALZEMELER

 

Yarım kilo kıyma

2 adet soğan

1 adet yaş maya

1 çay bardağı sıvıyağ

Tuz

1 su bardağı ılık su

1,5 tatlı kaşığı kadar şeker

Aldığı kadar un

1 adet yumurta sarısı

Tereyağı

 

YAPILIŞI 

Akşamdan ılık su içine mayayı ve 1,5 tatlı kaşığı kadar toz şekeri atıp karıştırın.

Unu bir kaba koyun. İçine biraz tuz ve 1 çay bardağı sıvıyağ ekleyin. Daha sonra mayalı suyu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Aldığı kadar un ile birlikte ılık su ve diğer malzemelerden de biraz daha eklemeye devam ederseniz daha fazla hamur elde etmiş olursunuz. 

Hamuru sabaha kadar bekletip mayalanmasını sağlayın.

Kıymayı soğanla iyice kavurun. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezeler haline getirin. Daha sonra her bir hamura merdane yardımıyla oval şekiller verin. İçine uzunlamasına kıymalı karışımı koyup pide şeklini verin. Daha sonra yumurta sarısını da üzerine iyice sürün. Önceden ısıttığınız fırında pişirin. 

Pişip fırından aldıktan sonra üzerine tereyağı sürün. Sıcak servis yapın.

4 Kasım 2014 Salı

Çikolata Soslu Kup

[caption id="attachment_400" align="alignnone" width="168"]Çikolata Soslu Kup Tatlılar, Çikolata Soslu Kup[/caption]

 

MALZEMELER

 

25-30 adet kakaolu bisküvi

250 gram çilekli dondurma

250 gram vanilyalı dondurma

8 rulo gofret 

3 adet şeftali

100 gram bitter çikolata

 

YAPILIŞI

 

Servis yapacağınız kuplarını önceden buzdolabında soğumaya bırakın. Şeftalileri yıkayıp, soyun ve sonra rendeleyin. Bisküvileri ufak parçalar haline getirip bir kapta şeftali ile birlikte karıştırın. 

Servis kuplarına (4 adet) ikişer kaşık bisküvili karışımdan koyun. Üzerlerine de birer top vanilyalı dondurma daha sonrasında ise kalan bisküvili karışımı eşit şekilde ilave edin. 

Çilekli dondurma toplarını da ilave ettikten sonra kuplara ikişer tane rulo gofret batırın. Bitter çikolatayı benmari usulü erittikten sonra ılınması için bir kenarda bekletin. 

Daha sonra çikolatayı kupların üzerinde gezdirin. Bekletmeden servis yapın.

20 Ekim 2014 Pazartesi

Keşkek

2014-10-11 21.07.30

 

MALZEMELER

 

Yarım kilo aşurelik buğday

1 parça tavuk göğsü

2 çorba kaşığı tereyağı

Kırmızıbiber

Tuz

 

YAPILIŞI

1 gün öncesinden aşurelik buğdayı seçip iyice yıkayın. Daha sonra bir kere suda kaynatıp altını kapatın ve bekletin.

Ertesi gün göz kararı suya akşamdan beklettiğiniz aşurelik buğdayı, yarım çorba kaşığı tereyağını, yıkayıp temizlediğiniz tavuğu ve tuz ekleyin. Çok fazla karıştırmamak kaydıyla arada karıştırın. 1 saat kadar kaynatın.

Ayrı bir tavada kalan tereyağını kızdırıp kırmızıbiber (dilerseniz) ekleyin. Servis yaparken, keşkeğin üzerine kızdırdığınız yağdan gezdirin. 

9 Ekim 2014 Perşembe

Tavuk Paçası

2014-10-09 00.30.50

MALZEMELER

 

1 adet tavuk

3 sap maydanoz

2 çorba kaşığı un

4 su bardağı su

1 su bardağı tavuk suyu

3 diş sarımsak

2 su bardağı yoğurt

2 adet yumurta

2 çorba kaşığı margarin

4 çorba kaşığı sirke

Kırmızıbiber

Tuz

 

YAPILIŞI

 

Bir tencereye tavuğu koyun. Su, maydanoz ve tuzu ekleyin. Kaynatıp, kaynattıktan sonra köpüğünü üzerinden alın. Orta dereceli ateşte tavuğu iyice haşlayın. Haşladıktan sonra suyunu süzüp bir kenara ayırın. 

Tavuk soğuduktan sonra derisini yüzün ve kemiklerini çıkartın. Etleri 8 cm kadar uzunluğunda parçalara ayırın. Ateşe dayanaklı bir cam kaba etleri güzelce yayın. 

Başka bir tencereye su, tavuk suyu, yoğurt ve dövdüğünüz sarımsakları koyun. İyice çırpıp hafif ateşte devamlı karıştırın. Karıştırırken iyice çırptığınız yumurtaları ekleyin. Kaynayana kadar sürekli karıştırın. Sirkeyi de ilave edin.

Karışımı ateşten alıp tavuk parçalarının üzerine güzelce yayın. Buzdolabında 1 gece, vaktiniz yoksa 3-4 saat kadar dinlendirin.

İkram edeceğiniz zaman buzdolabından çıkarıp yarım saat kadar fırında pişirin. Diğer yandan margarini küçük bir tavada eritip üzerine kırmızı biberi ilave edin. Pişen tavuğun üzerine yayın. Servis yapın. 

3 Ekim 2014 Cuma

Kuymak (Mıhlama)

 

2014-10-03 08.46.15

 

 

MALZEMELER

 

1 paket çeçil peyniri

1 çorba kaşığı tereyağı

1 su bardağı su

2 çorba kaşığı mısır unu

 

YAPILIŞI

 

Bir tavaya 1 yemek kaşığına yakın tereyağı koyup eritin. Mısır ununu yağda ve kısık ateşte iyice kavurun. Mısır unu kızarma rengini aldıktan sonra 1 su bardağı suyu yavaş yavaş ekleyin. Bu sırada da sürekli karıştırıp topak topak olmasını engelleyin. Suyunu çektikten sonra peyniri ekleyip erimesini sağlayın. Ateşten alın. 

Kalan tereyağını başka bir tavada eritip pişen kuymak üzerine gezdirin. Sıcak servis yapın. 

Yumurta Kroketi

 

Yumurta Kroketi

 

MALZEMELER:

8 adet yumurta

7 çorba kaşığı un


1 su bardağı süt


Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri


1 çorba kaşığı margarin


3 çorba kaşığı galeta unu


3 dal dereou


Sıvıyağ


Karabiber


Kırmızı pul biber


Tuz


YAPILIŞI:

6 adet yumurtayı katı şekilde haşlayıp küp küp şeklinde doğrayın.


Bir tencerede margarini eritip 4 çorba kaşığı un ekleyerek pembeleşene kadar karıştırın. Azar azar süt ilave ederek karıştırmaya devam edin.

Sos kıvamına gelene kadar işlemi tekrarlayın.

Ateşten aldıktan sonra küp küp doğradığınız yumurtları, kaşar peynirini, 1 yumurtanın sarısını, karabiberi ve tuzu da ekleyerek iyice karıştırın.

Bir tabağı su ile ıslatın ve karışımı bu tabağa dökün. Soğumaya bırakın.

Kalan yumurtanın akını bir kapta iyice çırpın. Elinizi unlayıp karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar elde edin. Kroket şeklini verin.

Önce una, sonra yumurtaya en son da galeta ununa bulayın.

Sıvıyağ ile bir tavada kroketleri iyice kızartın. Servis tabağına alın.

Dereotu ve kırmızı pul biber ile süsleyin. Servis yapın.